Att förverkliga sina drömmar – Att starta eget som konstnär/hantverkare

Jag har länge nu försökt göra verklighet av min dröm att arbeta med mina hobbys. Vara min egen chef. Göra precis vad jag vill så som jag vill. I vår kommer det vara 4 år sen som jag slutade på mitt jobb som jag haft ända sen första dagen jag kom till Stockholm i September 2008. Jag bestämde mig för att det var dags att testa de där vingarna. Och gav upp allt vad trygghet heter.

handgjorda-smycken-driva-eget-företag-konstnär-designer

Några av de allra första smyckena jag gjorde, ungefär ett år innan jag startade företag. Tanken var till en början att jag endast skulle tillverka och sälja smycken, men den idén förändrades efter ett par år.

 
 
Jag får erkänna att jag där i början var väldigt naiv. Jag trodde att jag skulle vara självförsörjande redan efter ett år. Försäljningen gick ju så bra och självfallet skulle den bara fortsätta spikrakt uppåt. Nu är det ju tyvärr inte så det fungerar i verkligheten. Faktiskt är det så att 1 av 3 företag går i stöpet inom de första 3 åren. Det är otroligt tufft att starta upp ett företag och få det på fötter. Speciellt om man som jag gör det helt själv och utan startkapital.

handgjorda-smycken-driva-eget-företag-konstnär-designer

Under 2012-2013 började jag experimentera mer i mitt skapande och fann bland annat kärleken i att arbeta med metalltråd. Det var också VÄLDIGT färgglatt där under en period ;)

 
 
Efter 3 år som egen företagare håller jag mig nätt och jämnt flytande. Men jag hade nog aldrig klarat det utan min fantastiska sambo som stöttar mig. Så många gånger som jag har velat kasta in handduken, för att det helt enkelt går så otroligt långsamt. Så många gånger som jag har känt att nej, nu orkar jag inte kämpa mer. Men faktum är att tålamod är bland det viktigaste när man startar ett eget företag. FRAMFÖRALLT om man är en konstnär eller en hantverkare. Det kommer inte gå över en natt. Framgången tar små, små myrsteg som knappt är märkbara. Förrän man tittar bakåt och minns var man stod för ett år sedan. Och då kommer energin tillbaka för att fortsätta kämpa.

handgjorda-smycken-driva-eget-företag-konstnär-designer

Under 2014 började det hända grejer. Bland annat började jag måla, tillverka drömfångare och sy kläder.

 
 

. . . . . . . . . . . . . .

Detta inlägget är det första i kategorin ”Att driva eget företag”. Jag kommer nu, sakta men säkert, skriva en inläggsserie som rör just att starta och driva eget företag. Och den kommer rikta sig till alla de konstnärer och hantverkare som finns i vårt avlånga land. Jag kommer berätta om praktiska saker, bland annat hur man går till väga när man ansöker om att få starta ett företag och hur man startar en webshop. Jag tänker även ge tips kring hur man ska tänka kring saker som prissättning, företagets profil, vilka fallgropar man ska se upp för och annat.
 
Men NU ska jag koka mig en andra kopp kaffe fortsätta med och tillverka beställningar här. Herre min gud vad många det har kommit in nu när det är Mid season SALE i webshopen. Men jag försöker behålla lugnet och jobba på så fort jag hinner!

2 kommentarer till “Att förverkliga sina drömmar – Att starta eget som konstnär/hantverkare

  1. Vad intressant att få läsa! Du verkar ha utvecklats och lärt dig mycket på de här åren, och jag ser fram emot att få fortsätta följa din utveckling. Du har mycket fina saker, jag älskar dina målningar!

    1. Tack så hemskt mycket Sara!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *