DEL 1 : Affärsplanen – Att starta eget som konstnär/hantverkare/designer

starta-eget-företag-som-konstnär-hantverkare-designer-affärsplan
 
Jag driver själv eget inom konst och hantverk och går du i tankarna att också starta eget så kan det här inlägget vara något för dig. Eftersom det finns så mycket att berätta kring att starta och driva eget så delar jag upp det i flera olika inlägg. Det här inlägget handlar om de allra första stegen, nämligen affärsplanen!
Så vi tar väl och tutar och kör då :)


 

S T E G 1 : GÖR EN AFFÄRSPLAN!
Det här kan låta jobbig, men det behöver det inte vara. Du behöver absolut inte göra en galet ingående plan in på minsta lilla detalj, utan främst handlar det om att du behöver lägga upp en övergripande plan som du kan luta dig mot när du ska börja bygga upp ditt företag. Detta är alltså något du gör för dig själv där du kan skriva ner dina idéer, vad du har för målbilder och hur du vill att ditt företag ska se ut och utvecklas.
 
starta-eget-företag-som-konstnär-hantverkare-designer-affärsplan-profilering
 

Bra saker att ha med i affärsplanen:
 

 • 1. Målgrupp – Vilka är det du ska sälja till?
  Denna punkt är nödvändig att fundera över för att du sedan ska kunna utforma din marknadsföring och rikta den till rätt personer. Vilken som är företagets målgrupp kan vara svårt att veta direkt i början, själv hade jag ingen aning men försökte ändå göra en uppskattning. Idag vet jag att min allra starkaste målgrupp är kvinnor mellan 22-36 år. Tjejer men som gärna vill ha något lite mer spännande än det som alla andra handlar på H&M. Och många av dem gillar djur och natur.
  Något som jag har lärt mig är att det alltid är bättre att rikta in sig mot en smalare grupp. Ju fler man försöker tilltala, ju färre tilltalar man. Och det tar oss till nästa punkt, nämligen att du bör….

 •  
   

 • 2. Hitta din speciella nisch! – Våga vara annorlunda och köra din egen grej.
  Kort och gott, kompromissa inte med din egna stil och det du vill skapa bara för att du vill försöka tilltala så många människor som möjligt. Att nischa sig innebära att många kanske inte kommer gilla det du gör, att det inte kommer falla dem i smaken. Men det betyder också att det kommer finnas människor som älskar det du gör, för att det är unikt och helt enkelt tilltalar dem på ett sätt som inget annat gör. Alternativet är att man försvinner in i mängden om man försöker tilltala alla människor.

 •  
   

 • 3. ”Vem” är ditt företag? – Företagsprofilering
  Det här handlar alltså lite om att skapa en personlighet för ditt företag. Som småföretagare där man är ensam i sitt företag blir ju företaget ofta rakt av en själv. Men det kan ändå vara bra att fundera över den här punkten. Kommer företaget rikta in sig på att bara använda ekologiska eller miljövänliga material t.ex.?
  Är ditt företag ett som har en stor kontakt med sina kunder genom sociala medier?
  Lutar företaget åt lyx eller budget?
  Osv.

 •  
   

 • 4. Budget och kapital.
  Det är absolut nödvändigt att försöka uppskatta vilka kostnader du kommer att ha vid uppstarten av företaget och även en tid framöver. Vad du behöver köpa in i form av material, verktyg osv och vilka olika avgifter du kan tänkas behöva pengar till. Försök beräkna hur mycket företaget kommer att ha i utgifter samt intäkter den första tiden. För att skaffa kapital åt ditt företag kan du antingen spara ihop pengar, jobba under tiden som du får företaget på fötter eller låna pengar. Det sista har jag själv inga egna erfarenheter av utan jag har använt mig av de två andra alternativen.

 •  
   

 • 5. De fyra ”P:na” – Plats, Produkt, Pris och Påverkan.
  Slutligen kommer vi till fyra små ord, men ändå ack så viktiga (förmodligen allra viktigast) att bestämma.
  Plats – Var och hur ska försäljningen ske?
  Produkt – Vad är det du ska sälja?
  Pris – Budget, mellan eller lyx?
  Påverkan – Vilken känsla vill du att förtaget ska inbringa hos sina kunder?

 
Sist, men inte minst, vill jag påpeka att allt det här är helt ok att ändra allt eftersom. Inget är skrivet i sten utan affärsplanen kan utvecklas tillsammans med företaget. Jag hade en helt annan tänkt bild av mitt företag när jag startade det, jämfört med idag. MEN, allt det här är fortfarande väldigt viktig att fundera över. Vet man inte själv vad ens företag står så vet inte kunderna det heller, och då blir det oftast inte så bra.
 


 

I nästa del kommer jag skriva om hur man gör för att faktiskt starta igång företaget och får det registrerat hos skatteverket och samt registrerar företagsnamn.

7 kommentarer till “DEL 1 : Affärsplanen – Att starta eget som konstnär/hantverkare/designer

  1. Vad roligt att höra! Hoppas på att det kommer till användning för någon :)

  1. Tack så mycket! :)

 1. Sitter med samma papper nu om ett projekt jag skulle vilja göra till hösten:) Så otroligt härligt när man har en bra grund att stå på och all information samlad på ett ställe. M

  1. Håller med. Ordning och reda! ;)

 2. Åh intressant och bra inlägg! Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *